fredag 7 januari 2011

Flygplan pekas ut som nytt terrormål

En tungt beväpnad polis bevakar flygplatsen Heahtrow i London under fredagen.

Flygplan pekas ut som nytt terrormål

Storbritannien viftade bort uppgifterna om höjd beredskap för terrorbrott.
Men enligt en amerikansk källa har de själva varnat USA för att en attack mot en flygplats eller i brittiskt luftrum är trolig, uppger BBC.
Det var i går som nyhetskanalen Sky News rapporterade om att terrorberedskapen skulle höjas och brittisk polis sättas in för att patrullera i transportsystem, som vid flygplatserna Heathrow och Luton och i tunnelbanan.
Men Storbritannien dementerade att man hade höjt sin beredskapsnivå för terrorbrott.
– Jag vet verkligen inte var det här har kommit från, sa en talesman för Metropolitanpolisen enligt nyhetsbyrån Reuters.

"al-Qaida planerar attack"

Men nu säger en amerikansk officiell källa tvärtom, att Storbritannien visst kände till att det fanns konkreta anledningar till att höja beredskapen. Och att brittiska myndigheter till och med har varnat USA för att al-Qaida planerar en attack mot en brittisk flygplats. Attacken anses dessutom som trolig, enligt BBC.
Varningen skickades i ett brev och i brevet stod också att man inte planerade att höja säkerhetsnivån på grund av för stor osäkerhet.
Den amerikanska källan säger också att brittiska myndigheter varnade USA för en trolig terrorattack mot flygplan i brittiskt luftrum.

Näst högsta terrornivån

Källan vill inte ge utförligare detaljer, men poängterade att brittiska myndigheter skulle höja beredskapen i transportsystem – något som alltså britterna själva dementerade.
Den allmänna terrorhotsnivån i Storbritannien är densamma, en terrorattack anses som högst trolig. Nivån, som är den näst högsta, har inte ändrats sedan januari 2010.
Ett konkret terrorhot gör att brittiska myndigheter höjer nivån till den högsta och bedömer läget som "kritiskt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar