fredag 7 januari 2011

Taimour Abdulwahab. Självmordsbombaren tränades i Irak

Taimour Abdulwahab.
Taimour Abdulwahab.

Självmordsbombaren tränades i Irak

TV-arkiv:Självmordsbombaren

Och han hade en egyptisk medhjälpare

Taimour Abdulwahab tränades i Irak tillsammans med en egyptisk medhjälpare.
Och USA varnades för honom två månader innan självmordsattacken i Stockholm.
Det hävdar irakisk nyhetsmedia.
– Vi känner till uppgifterna, säger man på Säpo.
Enligt den stora irakiska nyhetssajten Peyamner fick Taimour Abdulwahab, 28, träning i ett läger i närheten av Mosul, Irak tre månader före sprängdådet i Stockholm. Diya Kinani, chef för den myndighet som bekämpar terrorism i Irak, berättar för sajten att Abdulwahab där tränades i att konstruera och detonera bomber.
Taimour Abdulwahab ska ha tagit sig in i Irak via den turkiska gränsen.

Varnade USA

Irakiska myndigheter fick höra talas om den svenske mannens förehavanden genom gripna al-Qaida-män och de varskodde amerikanska styrkor om hans planer två månader innan sprängdådet på Drottninggatan. Men det är oklart om informationen fördes vidare till svenska myndigheter.
På Säkerhetspolisen bekräftar man att man känner till uppgifterna från den irakiska nyhetssidan men vill inte säga om man blev varnade av USA i förväg eller om det ligger någon sanning i påståendet att Abdulwahab tränats i Irak.
– Vi känner till uppgifterna. I övrigt ger vi inga kommentarer, säger Michael Gunnarsson på Säpo till Aftonbladet.
Peyamner.com skriver att Abdulwahab ska ha tränats tillsammans med en egyptisk medhjälpare. Den mannen ska fortfarande inte ha hittats.
– Under utredningens gång har vi gripit några misstänkta terrorister som har sagt i förhör att Taimours egyptiske kampanjon har likadana planer som Taimour, säger Diya Kinani till peyamner.com.

Skickade ljudfiler

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds mitt under julhandeln den 11 december. Säpo är helt övertygade om att han hade en medhjälpare.
Strax före Abdulwahabs attentat skickades inspelningar på tre olika språk till TT, Säpo, sin familj och sin hustru. Dagen efter publicerades en version med en svensk röst.

Gift med tre barn:

• Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.
• Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste sprängladdningen.
• Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".
• Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar