fredag 7 januari 2011

V-politiker gripen för krigsbrott

Här på Vestre-fängelset i Köpenhamn sitter mannen häktad. 

V-politiker gripen för krigsbrott

En vänsterpartist från Sydsverige har gripits i Köpenhamn misstänkt för krigsförbrytelser. Enligt misstankarna ska mannen ha skjutit ihjäl en person vid en gränsstation i Slovenien 1991.
- Han har inte skjutit någon. Detta är en skötsam person med jobb och familj, säger mannens advokat Thorkild Hoyer till Expressen.
Fakta

Tidigare misstänkta svenska krigsförbrytare

Tortyr i Bosnien- Hercegovina 
Ahmet Makitan, bosatt i Sollefteå, åtalades i oktober i fjol för grovt folkrättsbrott och människorov, misstänkt för att ha torterat och dödat civila som vakt i ett fångläger i Bosnien-Hercegovina 1992.
Det var i onsdags som mannen greps på Köpenhamns flygplats Kastrup i Danmark.
Mannen, som är kommun- politiker i Vänsterpartiet och jobbar som lärare, kom med ett flyg efter att ha varit på semester med sin familj.
Anledningen till att personalen vid passkontrollen på Kastrup uppmärksammade mannen är en internationell efterlysning som utfärdades i Slovenien i juli 2007.

Öppnade eld

Mannen, som är född i Bosnien-Hercegovina, sitter nu häktad i Danmark, misstänkt för krigsförbrytelser i Slovenien 1991.
Brottet ska ha begåtts vid en gränsstation, när en bil vägrade att stanna, trots order från soldater vid gränsstationen. Soldaterna öppnade eld mot fordonet, enligt uppgift mot bilens däck, men träffade en passagerare i baksätet som avled.
- Min klient var inte en av dem som sköt. Han är helt oskyldig, säger mannens advokat Thorkild Hoyer.
Han anser att brotts- rubriceringen är märklig.
- Jag är expert på krigsförbrytelser och jag förstår inte hur det här skulle kunna vara en krigsförbrytelse.
Thorkild Hoyer ställer sig också frågande till efterlysningen.
- Han har jobb, hem och familj i Sverige. Han är inte svår att hitta. Det är väldigt konstigt att han varit efterlyst i mer än tre år.

Har jobb och familj

Mannen ska nu sitta häktad i tio dagar innan han utlämnas till myndigheterna i Slovenien. Mannen har överklagat utlämningen och vill i stället återvända till Sverige och försättas i frihet medan ut- redningen pågår.
- Han har jobb och familj i Sverige. Det är inte så att han kommer försöka fly, säger Thorkild Hoyer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar